Reklama
 
Blog | Michal Karas

Po kalašnikovu přijde jaderná hlavice na pražskou kavárnu

K Zemanovu poslednímu bonmotu se už stihlo vyjádřit plno lidí, klasicky v dvou skupinách  – jeho podporovatelé, obdivovatelé a pražská kavárna. Podle přívrženců neřekl Zeman nic špatného, někteří to považují za nevinný vtip, který kavárna strašně přeceňuje. Jsou ale i hlasy, které se fyzické likvidaci premiéra nebrání a ještě ji rádi podporují.

Reklama

Zeman je v tomto ohledu jako Klaus – řekne nějakou hloupost, které se samozřejmě každý chytne a začne ji řešit. Dělá to jednak proto, že chce být vtipný, ale zároveň se mu to hodí k odlákání pozornosti od důležitějších problémů. I předchozí hlava státu nás nešetřila výroky o zlé EU, neexistujícím globálním oteplování, antikristovi a reformním komunistovi Václavu Havlovi či levicovém snowboardingu. Teď to vypadá, že ho Zeman chce trumfnout a je mu úplně jedno, čím zase lidi pobouří – ať už to byl v minulosti výrok o Ferdinandu Peroutkovi, přání smrti všem vegetariánům a abstinentům či nevkusné vyjadřování o Karlu Schwarzenbergovi v prezidentské kampani.

Prezident si zase protiřečí

Tyto vtipy jsou skvělým stmelovacím efektem Zemanových příznivců. Jak to bylo teď – Zeman pronesl výrok, strhla se na něj za to kritika, kterou následně na sociálních sítích hanil a bořil mluvčí Ovčáček, ale i přes snahu o konstruktivní diskuzi například ze strany Jakuba Jandy, používá Ovčáček jen překrucování a demagogii, která ještě víc utvrdí Zemanovi příznivce, jak je skvělý.

Doufám, že se žaloba, kterou na Zemana podala vnučka Peroutky paní Kaslová, bude úspěšná. Konečně by mu tak někdo ukázal, že si nemůže dělat, co chce a nebude mu to říkat pražská kavárna, ale orgán státní moci, proti kterému se vystupuje přeci jen hůř.

Nečekám, že se Zeman za výrok o kalašnikovu omluví, to stejně neudělal po x svých výrocích. Je však důležité, aby se mu dalo dostatečně najevo, co si může a nemůže dovolit. Není už legrace, když hlava státu vyzývá k zabití předsedy vlády a útočí tak na základy demokratického státu. Na závěr připomínám slova Zemana, které pronesl v lednu 2001 (Citace je z webu idnes.cz):  „Každý z nás, byť by to i byla hlava státu, kdo vyzývá k porušování platných zákonů, nemá podle mého názoru v české politice co dělat.“ 

Zdroj obrázku: https://www.czub.cz/zbrojovka/cz_images/novinky2013/Prezident_Milos_Zeman_v_CZ/IMG_8779.jpg