Reklama
 
Blog | Michal Karas

Nechceme hledat mezi politiky lháře, říká Jan Tvrdoň z Demagog.CZ

Bavil jsem se s Janem Tvdroněm, vedoucím projektu Demagog.CZ. Popsal, jak se ověřují výroky, jaké má projekt plány do budoucna či jak vzbudit zájem u mladé generace.

Kde vznikla myšlenka vytvořit projekt Demagog?

Demagog.CZ vznikl před třemi lety na FSS Masarykovy univerzity díky studentům Tereze Skládankové, Matěji Hruškovi a Ondreji Lunterovi. Matěj s Ondrejem už dva roky před tím založili Demagog.SK. Základním konceptem bylo ověřovat výroky politiků z různých debat. Politici ani moderátoři nemají často zpětnou vazbu a veřejnost se v jednotlivých argumentacích z různých oborů neorientuje. Někdy také nemůže moderátor ani divák politikům oponovat nebo si zjistit, na kolik politici argumentují korektně.

Byla po Demagogu společenská objednávka?

Reklama

Nevzpomínám si, že by po zrovna takovéhle projektu byla poptávka, ale nejspíš ano, protože tehdy začalo vznikat mnoho dalších iniciativ. Řekl bych, že hlavním důvodem byla nepopulární Nečasova vláda. Po vzniku Demagogu jsme zaznamenali velkou mediální odezvu, některá média nás bulvarizovala jako projekt, který objeví a bude hlídat lháře. O to samozřejmě nemáme zájem, spíš chceme poukazovat na práci s fakty, které si každý může sám dohledat.

Jak je náročné zmapovat jednu debatu? Co to všechno obnáší?

Základem je získat přepis debaty a vytáhnout z něj všechny faktické výroky. Ověřujeme je všechny, protože nechceme, aby naše subjektivní názory ovlivňovaly, který výrok vybrat a který ne. Navíc nás mohou obvinit, že někomu straníme nebo naopak někoho poškozujeme. Ověřujeme pouze faktické výroky, čili neřešíme výrok typu – pravice je lepší než levice v otázce nezaměstnanosti nebo naopak, protože je to názor a každý si o tom může myslet cokoliv. Jde nám o absolutní nezávislost na politicích a stranách, takže než ověření vyjde, projde trojstupňovou kontrolou. Tým se dělí na experty a analytiky. Analytik dostane výrok, ověří ho a pošle ke kontrole zpět k expertovi, a pokud je vše v pořádku, pošle ho ještě na jednu kontrolu. Musíme také samozřejmě brát ohled na kontext teze, protože nemohou být dva podobné výroky hodnoceny jinak. Objektivita by u nás měla být zaručena tím, že stážisté mají nejrůznější politické názory a zastávají rozdílné ideologie.

Jaké diskuze si přednostně vybíráte? Kontrolujete jenom pár pořadů nebo to, co je zrovna aktuální?

Zbytek rozhovoru naleznete na  http://easymagazine.cz/clanky/nechceme-hledat-mezi-politiky-lhare-rika-jan-tvrdon-z-demagogcz