Reklama
 
Blog | Michal Karas

Organizace Dynamic Education boří mýty v oblasti seznamování

Organizace Dynamic Education, která se zabývá seznamováním a vztahy z pohledu kluka, funguje už rok. Za tu dobu na svůj youtube kanál dala nespočet videí a uskutečnila mnoho setkání se zájemci o lepší seznamování. O tomto projektu i seznamování na internetu jsem se bavil s jedním ze zakladatelů Jakubem.

Co tě přivedlo k tomuto projektu?

U mě šlo o sled událostí, které se mi v životě staly, a to co popisuju a říkám ve videích, mám z puberty, kdy jsem byl extrémně stydlivý a procházel jsem některými vztahy celkem dost nešťastně, takže jsem začal hledat různé rady, jak se zdokonalit v tomhle odvětví a jak překonat určité strasti s tím spojené. Některé rady byly dobré, některé úplně šílené a uvědomil jsem si, že třeba si ty rady třídit. Najednou mi došlo, že to moje know how můžu předávat dál. Protože jsem měl kolem sebe pár lidí, kteří byli na stejné vlně, rozhodli jsme se, že založíme společný projekt. Dynamic education tak funguje víc jak rok.

Vaše hlavní aktivita jsou videa na Youtube, máte nějaké další produkty, které nabízíte?

Videa děláme proto, aby normální člověk, kterého téma zajímá, ale nechce se ptát úplně přímo, měl možnost si zdarma poslechnout nějaké základní rady. To co se ve videích říká, je, si myslím poměrně hodnotné, nicméně my na tom nechceme primárně profitovat, takže je na každém si video pustit a přemýšlet o tématech, jestli jsou pro něj konkrétně zajímavá. Pro kluky, kteří chtějí jít víc do hloubky a zlepšit se v komunikaci, překonat svoje hranice, či hledají nějaké konktrétní postupy, jak se například zbavit ztrachu z oslovení, úspěšně oslovit cizí holku, nebo si celkově zvýšit sebedůvěru, děláme také živé akce, které jsou kombinací přednášek a živých ukázek z terénu. Člověk tak může skutečně vidět, že námi vyučované techniky, které mohou být poměrně šokující, fungují v praxi.

„Sociální sítě nezvyšují sexismus a promiskuitu.“

Změnilo se nějak seznamování a vztahy díky aplikacím jako například Tinder?

Určitě, protože v této době, kdy jsme zahlcení sociálními sítěmi, jako je právě Tinder, ale i Facebook, Instargram, Snapchat a x dalších, tak atraktivní holka je v podstatě neustále oslovovaná. Skoro nikdo nedokáže oslovit cizí holku jentak na ulici, ale přes sociální síť si to dovolí každý. Některé dívky, tím doslova žijí, z toho uznání okolí, které jim to přináší. I zcela průměrně vypadající holka se díky tomu najednou cítí jako střed vesmíru. Myslím si, že ač se může zdát, že sociální sítě ulehčují seznamování, ve skutečnosti, je tomu právě naopak. Proto se snažíme kluky naučit oslovovat dívky na živo. Pokud se chceš seznámit skrz sociální síť, tak se stoprocentně musíš lišit od té naprosté většiny 95% kluků ve stylu „ahoj, jak se máš.“.

Nemyslíš si, že právě nové sociální sítě zvyšují sexismus a promiskuitu?

Podle mě ne, protože atraktivitu si člověk nevybírá a od přírody jsou lidé zvířata a každý má jinou sebekontrolu. Holky ji mají více než chlapy, to znamená, že holka se déle rozhoduje, s kým bude mít sex. Pokud ho nechce, tak to stejně ve finále nevyjde. Co možná sítě zvyšují, je komunikace ve stylu flirtu. Holky ale zase potřebují mít určité uznání, pozornost. Takže podle mě promiskuitu sítě rozhodně nezvyšují, protože ta tady vždycky byla a bude a je to jenom na člověku, jestli chce nebo nechce být promiskuitní a i když je tu nějaká sociální síť, nehraje to roli.

Takže ani obecně postupem doby se sexismus ani promiskuita nezvyšují?

Ano, slečny mají dneska větší výběr. Třeba před 30 lety, kdy nebyly telefony, tak jediný způsob, jak oslovit holku, bylo jí zavolat na pevnou linku. No, a když člověk na rande nedorazil, tak ses s ním neměl jak spojit. Dneska lidi ruší schůzky pět minut předem přes SMS. Ale to už je zase věcí „hodnoty“, kterou má kluk pro tu dívku. Právě téma jak zvýšit pro dívku svojí hodnotu učíme přímo na našich seminářích. Člověk by si měl budovat lepší atraktivitu v rámci komunikace.

Nejsou vztahy v dnešní době na špatné úrovni, protože ve vztahu jde hlavně o sex?

Problém je, že vztahy často propírají média a ten sex je víc vidět, ale ten tady byl vždycky. Akorát se předtím o něm tolik nemluvilo. Platí pořád to co v době kamenné –  holka chce podvědomě někoho, kdo je reprodukčně silný a produkuje pozitivní emoce – je s ním sranda a kluk, který se nebojí ukázat, že je kluk. Nepleťte si ho určitě s agresivním člověkem, který by holce ubližoval. Je rozdíl mezi agresivitou a dominancí – to ve videích předesílám jako první bod.

Jakým způsobem se mohou tyhle aplikace vyvinout?

Vzhledem k tomu, že nejsem specialista na IT, tak úplně nevím. Přiznám se, že já jsem pořád fanouškem toho seznamování se na zelený louce, to znamená oslovit úplně cizí holku na ulici tou nejpřirozenější formou. Co se snažíme klukům předat, je, že to není o tom naučit se zázračné hlášky nebo dělat velká gesta. V ČR je mnoho koučů, kteří se o toto snaží, ale Dynamic education je založené na přirozenosti. Člověk musí využít svůj potenciál. Cílem je, aby kluk, když uvidí atraktivní holku, byl schopný se s ní bavit přirozeně, bez toho, aby se bál něco říct nebo s ní nesouhlasit. Pokud tohle zvládá, tak se stává atraktivnějším jedincem.

„Jsem pro to, aby se učila, jak sexuální výchova, tak i sociální dynamika.“

Dříve byly diskuze o tom, zda by se na školách měla učit sexuální výchova. Neměla by se spíše vyučovat nějaká sociální interakce?

Jsem pro, ale obávám se, že není na školách mnoho lidí, kteří by to dokázali učit. Určitě by to neměli vyučovat dnešní učitelé, obávám se, že i většina pedagogů, co vyučují psychologii na základních, středních školách, by to nezvládla. Vždycky jsem si třeba přál, aby mě zeměpis učil někdo, kdo procestoval svět, ekonomii ten, kdo podnikal atd. V tomhle odvětví by to měl být někdo, kdo v sociální interakci je schopný a určitě nemusí být ten člověk mladý, nezáleží na věku. Navíc prostředí školy trochu tlačí děti a studenty k tomu, aby se moc neprojevovali, ale myslím si, že dnes se to celkem zlepšuje.

To už se dostáváme do nějaké reformy školského systému a to je na jinou debatu. A konkrétně sexuální výchova by se měla vyučovat?

Já myslím, že se vyučuje nebo ne?

My jsme ji přímo neměli, ale brali jsme něco v rámci biologie.

Jo, my to měli stejně tak. Já jsem pro, tohle téma by nemělo být tabu. Je ale rozdíl v tom, jak funguje lidské tělo a sociální dynamikou, která je o něčem úplně jiném.

„Holky přitahují slušní frajírci.“

Myslíš si, že seznamování je o tom, že kluk „loví“ a holka se snaží být nedostupná?

Zajímavá otázka. My chlapi v sobě pořád máme instinkt lovce, nicméně není to ten lovec, kterého si člověk představí. Nerad používám pojem svádění – přijde mi laciné. Myslím si, že bychom měli holku v dobrém slova smyslu svést, aby se ona cítila dobře, aby si připadala chtěná a zároveň toužila po tobě. Podle mě kluk by měl být tou nejlepší verzí sebe sama a měl na sobě neustále pracovat bez toho, aby očekával pozitivní zpětnou reakci od té holky. Jakmile člověk očekává, dělá to pro tu holku. Já třeba všechno, co dělám, tak byť to zní sobecky, dělám primárně pro sebe, abych byl sám se sebou spokojený. Pokud jsem spokojený, tak teprve tehdy mohu udělat spokojené ostatní. Jakmile budu očekávat, nebudu sám sebou. A já holku nepotřebuju k tomu, aby mě naplnila, já ji potřebuju jako součást mojí životní cesty.

Jak by měla vypadat ideální první schůzka z obou stran?

Žádná konkrétní formule na tohle není, každý to vidí jinak. Důležitá je uvolněnost z obou stran, holka by navíc měla být uvolněná i po sexuální stránce. Ne v tom vulgárním slova smyslu, ale měla by se cítit uvolněně jak psychicky, tak i fyzicky. Nejhorší je, že kluci často soudí dívku za sex, což není na místě, to je příroda.

Jaké se dělají při seznamování největší chyby?

Kluci dělají většinou víc chyb než holky. Chlap je bohužel za schůzku i vztah vždy zodpovědný, je zodpovědný za to, že vztah nechal dojít do takové fáze. Nejhorší je určitě nepřirozenost, očekávání pozitivní reakce, podlézavost – doprošování, neustálé uhánění. „Frajírkovství“ mají holky rády, pokud se kluk chová zároveň slušně. Nemají ale rády něco ve stylu – já tě potřebuju, to ony nenávidějí. Pak určitě taky přespřílišná pozitivita kluka ve smyslu se vším s ní souhlasím, hlavně ať se to rande vyvíjí dobře. Občas je třeba s holkou nesouhlasit, musí se to někdy ukázat.

A jaké chyby dělají nejčastěji holky?

Většinu chyb opravdu dělají kluci. Pochop, kdyby tě holka pořád uháněla, sice by sis řekl, že je milá, ale vše má hranice. Je špatně, pokud holka mluví o expartnerech a hrabe se v tom. Mě to upřímně nezajímá, taky jí ze své minulosti nevyprávím všechny podrobnosti. Tohle na rande nepatří.

Změní se něco podle tebe ve vztazích a seznamování v budoucnu?

Pořád to funguje stejně a fungovat bude. Holka chce atraktivitu = hodnotu. Záleží jí dost na reprodukčním hledisku a také zároveň na nějaké pozitivní emoci čili kluk, který je reprodukčně silný v moderním slova smyslu, je ambiciózní, sebevědomý, ale ne namyšlený a má nějaký životní cíl, který je nad rámec té ženy. A ještě ta pozitivní emoce – kluk by měl mít svůj vlastní humor, ale holka se musí smát s ním a ne jemu.

 

Reklama