Reklama
 
Blog | Michal Karas

Kytarista Gleb Vinogradov:„Při hraní je nejdůležitější neustále cvičit.“

Youtube je určitě nejznámější web pro nahrávání videí. Naleznete na něm ukázky nových hudebních hitů, pirátské kopie filmů a seriálů či vlogy jednotlivých uživatelů. Jedním z druhů nahrávek jsou též cover verze známých písniček, kdy uživatel hraje na nějaký instrument nebo skladbu přezpívá. Mluvil jsem s autorem takovýchto „coverů“ Glebem Vinogradovem.

Proč se zajímáš o hudbu? Kdo „utvářel“ tvůj hudební vkus?

No, vybral jsem si „rockovou“ cestu, když mi bylo 16. Poflakoval jsem se skateboardisty, kteří mi dali poslechnout nějaké punkrockové písničky, předtím byly moje oblíbené skupiny Limp Bizkit a Korn. Pokud půjdeme ještě dále do minulosti, měl jsem zalíbení v naprosto jiném žánru – ruském rapu.

Kdy jsi začal hrát na kytaru? Měl jsi nějaký vzor?

Reklama

Začal jsem hrát, když mi bylo 16. Moji spolužáci mi ukázali akordy, a tak jsem hrál, dokud mi prsty nezačaly krvácet. Pamatuji si, že první písnička, kterou jsem se naučil, byla Karma Police od Radiohead. Rozhodně těžká písnička pro začátečníky. 😉

Kolik máš kytar a které je nejoblíbenější?

V současnosti jich mám pět. Mým oblíbeným modelem je bílý Fender Stratocaster 1987.

 

„Nehraji podle not ani tabů. Je v nich mnoho chyb.“

 

Jakou značku strun preferuješ?

Dean Markeley Blue Steel.

Umíš hrát i na další hudební nástroje?

Umím zahrát jednoduché bassové rytmy a některé beaty na bicí. A pak ty nejjednodušší melodie na piano. Dokážu vytvořit i zvuk trumpety, ale obvykle je to ten nejhorší zvuk, který ze sebe dostanu. 😀

Proč hraješ zrovna písničky od Green day?

Green day patří mezi moje oblíbené skupiny, takže proto je hraju. A také jsou velmi jednodušší na hraní. 😉

Máš radši „starší“ nebo novější“ Green day? Jaké je tvoje oblíbené album?

Líbí se mi 90 procent písniček od Green day, nemůžu si vybrat jednu desku. Možná nemám tak rád jenom album 21st century Breakdown. Je to nejspíš tím, že se mi zde nelíbil hlas Billieo Joea Armostronga a také, že nahrávce dělal produkci Butch Vig. A Going to Pasalaqua je jediný song, který mám rád z 1039 (první album Green day), je to prostě jedna z mých nejoblíbenějších.

 

„Naučíte se hrát pouze, pokud budete na sobě pracovat.“

 

Green day vydali tři alba po sobě. Myslíš si, že je to dobrý krok? Vrátili se do „devadesátých“ let nebo je to jen komerční tah? Které album hodnotíš jako nejlepší?

Oni vždy dělali velký dojem po světě, každý byl zvědavý, co vymyslí příště. Takže trilogie byla jedno z punkrockových překvapení, které není úplně typické pro tento žánr. A díky Bohu že se vrátili k Robu Cavallovi! Možná v tom byl nějaký ten komerční záměr, ale nestarám se o to. Jsem si jistý, že záměrně „rozložili“ hity do třech desek. Počkat! Tomuhle říkám komerce!

Máš skoro všechny písničky z trilogie nahrané na Youtube. Co bude následovat po nich? Budeš hrát starší písničky od Green day nebo se zaměříš na úplně jinou skupinu?

Plánuju nahrát videa pro většinu jejich písní. Když dokončím Green day, začnu s děláním cover verzí ostatních mých oblíbených skupin jako například My chemical romance a Foo Fighters.

 

„Poslouchal jsem leccos – Limp Bizkit, Korn nebo ruský rap.“

 

Jak dlouho se učíš jednu písničku? Znáš/umíš noty nebo vše děláš přes akordy?

Nejdříve ji pozorně poslouchám v autě, potom mnohokrát doma, někdy si skladbu hodně zpomalím, abych jí přesně „poznal“. Pak se dívám na záznamy z koncertů, abych věděl správné pozice akordů a viděl pohyby ruky. Nepoužívám noty ani taby. Je v nich mimochodem plno chyb.

Jaké rady a tipy bys dal ostatním kytaristům, kteří chtějí zlepšit svou hru?

Zkoušet, zkoušet a ještě jednou zkoušet. A když se začínáte učit novou písničku, ze začátku ji hrajte velmi pomalu.

Proč ses rozhodl nahrávat písničky na Youtube?

Protože je to nejpopulárnější web pro sdílení videí. Má ale jednu nevýhodu – ochranu autorských práv. Proto se obávám, aby mi jednou nesmazal můj kanál.

Jaký program používáš na úpravy videí? Například používáš druhé okno pro druhou kytaru.

Adobe Premiere.

Jaké jsou tvoje plány do budoucna? Nechceš začít hrát ve skupině a vytvářet vlastní muziku?

Hrál jsem ve vlastní kapele tři roky, následně v další. Můj sen je znovu v nějaké té skupině hrát, ale v současnosti to není možné, protože se musím naučit zpívat. 😉 Zpívání patří mezi tu poslední věc, která mi ještě tolik nejde…