Reklama
 
Blog | Michal Karas

Kam nám kráčíš Slovensko?

Ve zkratce – SMĚR ztratil svůj monopol, ale zase se do parlamentu dostala fašistická strana pod vedením Mariana Kotleby. Ani pravice nezískala závratný počet hlasů a koalice se bude tedy sestavovat obtížně – dokládá to výsledek Sítě Radoslava Procházky, prezidentského kandidáta s třetím nejvyšším počtem hlasů. Mimo parlament je SDKÚ, strana, pomocí které bývalý premiér Mikuláš Dzurinda vytáhl Slovensko z Mečiarova područí a začlenil ho zpět do Evropy. Smutné je to, že víc hlasů dostala Komunistická strana Slovenska. Také tradiční KDH je mimo parlament.

volbySR2016

(zdroj: http://hnonline.sk/volby-2016)

Robert Fico nepřekvapivě vyhrál volby, ale nezískal ani třicet procent, jak mu mnoho předvolebních průzkumů přisuzovalo. Podle novináře Luboše Palaty z MF DNES volilo jen 9 % lidí Fica kvůli jeho drsnému odmítnutí utečenců. Je vidět, že seč snažil, uprchlická otázka mu volby nevyhrála.

Sloboda a solidarita je pro mě překvapení, čekal jsem účast v parlamentu, ale ne tak značnou. Nejspíš se voličům líbí práce předsedy Sulíka v Evropském parlamentu, kde kritizuje EU jako naše ODS. Slováci asi chtěli mít ve svém sněmu nějakou „normální“ euroskeptickou stranu.

Další na pásce je OLANO a NOVA. S Danielem Lipšicem jsem měl možnost se setkat před volbami, protože zorganizoval v Praze setkání pro své voliče a sympatizanty. Působil na mě tak, že chce ukončit všechny spory mezi pravicovými stranami, aby mohla vzniknout stabilní antificovská vláda. No podle výsledku to na ní moc reálně nevypadá.

Čtvrté místo pro SNS – strana se zbavila svého dlouholetého předsedy Jána Sloty, proslulého svými rasistickými výroky o Maďarech. Je dobře, že strana prošla změnou a doufejme, že se nebude chtít paktovat s Mariánem Kotlebou, který získal jen o 0,6% méně. Bánskobystrický župan, který opět cílil na rasistickou a xenofobní notu, je asi největší šokem těchto voleb. Myslím, že nejhorší možná koalice, ať už by vypadala jakkoliv, by byla ta s jeho stranou.

Dalším nováčkem v parlamentu je strana SME Rodina Borise Kollára, který je známý svým vlastnictvím FUN Radia a mnoha tatranských center plus také svými milostnými aférami.

Poslední dvě strany mají relativně nízké výsledky, oproti očekávání. Jak Most-híd s Belou Bugárem, tak i nováček Radoslav Procházka nedokázali přesvědčit větší množství voličů – u Procházky je nepochopitelné to, že jako prezidentských kandidát získal v prvním kole 21% hlasů. Pravděpodobně jeho soliterství a nechuť dělat kompromisy se mu vymstilo.

Volební účast, atakující 60%, mi přijde relativně malá, ale to si také myslím obecně o ostatních volbách (i u nás), že by určitě měla být vyšší – alespoň 70%, 75%. Ale to je na delší debatu.

Z hlediska sestavování koalic se Slovensko dostalo do patu, který by sice předčasné volby mohly vyřešit, ale pravděpodobně by výsledek byl stejný. Čili teď jde o kompromisy na všech stranách. Osobně si myslím, že je lepší sestavit „úřednickou“ vládu, než vládu „politiků“ (ano s odborníky máme zkušenosti, viďte pane prezidente), protože pravicová koalice, sestávající pravděpodobně z pěti stran, by byla značně křehká. A myslím, že voliči by si zasloužili oddych od vlády SMĚRU, který s přestávkou vládne od roku 2006.

Volby zatím moc neukázaly, kam se bude náš východní soused ubírat. Pokud ovšem se do vlády dostane fašista Kotleba, máme se na co těšit. Chybělo už by jen to, aby se Slovensko dalo cestou Maďarska či nacistického Německa. Případná vláda SMERU a někoho by sice ideální nebyla, ale po letech vlády Fica by aspoň lidé věděli, co je čeká, a nemuseli by se dívat na experiment v přímém přenosu.

Každopádně buďme optimističtí a doufejme, že ať už bude mít Slovensko jakoukoliv vládu, bude to to nejlepší řešení ze všech možných hrozných.

Reklama